zaterdag 19 januari 2013

PSV'er Erik Pieters heeft GEDRAGSPROBLEEM!

Het liep bepaald niet lekker met PSV in de koude thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle. Na een uur gleed international Erik Pieters een Zwollenaar onderuit, waardoor hij vroegtijdig mocht gaan douchen. Daar was hij het zelf niet helemaal mee eens. Eerst moest Van Bommel (notabene!) zijn tierende ploeggenoot bij de scheidsrechter wegduwen. Vervolgens trapte hij op weg naar de kleedkamer hard tegen een deur en mepte hij met volle kracht tegen een glazen ruit. Gevolg: “een beschadiging in meerdere structuren in zin onderarm”.

Anderhalve maand na de discussies over RESPECT & SPORTIVITEIT is in ieder geval Pieters de boodschap alweer vergeten: accepteren, niet zeuren en je bewust zijn van je voorbeeldfunctie! Duizenden jongeren (en volwassenen) kijken naar Pieters. Tijdens een partijtje op het schoolplein roepen ze dat zij Pieters zijn, ze volgen hem op twitter en knippen misschien elke maandag zijn foto’s uit de sportkrant. Maar Erik Pieters is zich daarvan blijkbaar niet bewust.

Ik ben voorzitter van VV Warffum, een dorpsvereniging in Noord-Groningen, waar we ons stinkende best doen om met veel plezier zo goed mogelijk te presteren. Dat lukt niet altijd zonder onvertogen woorden of een te harde overtreding. Begin december hadden we naar aanleiding van de dood van een grensrechter drie discussiebijeenkomsten in de kantine van de club: één voor de jongste jeugd en hun ouders, één voor de oudere jeugd en één voor de senioren. Voortdurend kwam naar voren dat foute reacties te maken hebben met de emotie in de sport, maar dat daar wel grenzen aan waren. Waar die grenzen liggen moeten we met elkaar bepalen.

In de discussie met de senioren kwam ook de voorbeeldfunctie ter sprake. Ik vroeg de spelers of ze zich daarvan bewust waren. Een speler van het eerste elftal, die vorig jaar ook de E’s trainde, vertelde dat hij in een thuiswedstrijd gewisseld werd. Ontevreden over zijn eigen prestatie gaf hij een trap tegen een waterzak. De spetters vlogen in het rond. Een week later wisselde hij tijdens een wedstrijd van de E’s een van zijn spelertjes. Aan de kant gekomen gaf het knulletje een ferme trap tegen de waterzak. “Hé, waarom doe je dat?”, vroeg de trainer. “Nou, dat deed jij vorige week ook”.

Zo gaat dat in het groot ook. Pieters krijgt rood (stoer!), trekt een grote bek open tegen de scheids (stoer?), deelt een karatetrap uit tegen een deur (stoer!) en mept met grote kracht tegen een glazen ruit (stom!). En volgende maand, als de jeugd weer gaat voetballen, mogen wij het imitatiegedrag bij de jeugd weer corrigeren. Gelukkig strafte het kwaad zich nu even zelf. We moeten respectvol blijven in dit soort discussies, maar Pieters: je bent wel een DRUILOOR! En niet zo’n kleintje ook!

Zojuist las ik dat de leiding van PSV nog niet had nagedacht over sancties tegen Pieters. Ongelooflijke amateurs! Ik vermoed dat de club binnenkort gaat zeggen dat hij al genoeg gestraft is door zijn nieuwe blessure en dat het in de emotie gebeurde. Nee PSV: dit was geen emotie. Pieters heeft een gedragsprobleem! Nee, een GEDRAGSPROBLEEM! Alsjeblieft PSV: stel hem niet meer op voor hij dat overwonnen heeft. Vanwege gebrek aan RESPECT & SPORTIVITEIT, maar ook om hem tegen zichzelf te beschermen! 

Erik de Graaf (voorzitter VV Warffum)

2 opmerkingen:

Frans Gol zei

Klasse geschreven

Frans Gol zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.