donderdag 29 mei 2014

Gasbel van Slochteren jarig


Precies 55 jaar geleden, op 29 mei 1959, ontdekte de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) het eerste aardgas onder het land van boer Boon in het Groningse Kolham. De Gasbel van Slochteren was een feit.

Sindsdien is een dikke 210 miljard euro aan aardgasbaten de Nederlandse schatkist in- en uitgevloeid. De Gasbel ontwikkelde zich tot de kurk waarop onze economie dreef. In 2006 werd de gasbel het negenveertigste luikje in de Canon van Nederland, waarin de vijftig belangrijkste thema’s uit de Nederlandse geschiedenis werden ondergebracht.

Historisch of niet, inmiddels zijn er ook gebakken peren. Aardbevingen als gevolg van de gaswinning met klein en groot leed  voor de bevolking van Noord-Groningen. Reparabele schade, maar ook ontruimingen en sloop van beschadigde gebouwen. Bovendien onzekerheid, angst en boosheid onder de bevolking.


Een week of drie geleden kreeg ik in Usquert een helm aangeboden vóór ik een antiquariaat wilde binnengaan. Ludiek, maar de cynische ondertoon kan niemand zijn ontgaan. De verjaardag van de Slochterse gasbel wordt hooguit in kleine kring van de NAM gevierd. Het luikje in de Canon  van Nederland is inmiddels wel aan wat aanpassingen toe.

Erik de Graaf

Geen opmerkingen: