zondag 26 oktober 2014

Grensgeval: de Groningse Muur (1986)


In augustus 1986 bestond de Berlijnse Muur 25 jaar. De Werkgroep Antimilitarisme Overal en de Oost-Westgroep van de Vredeswinkel organiseerden ter gelegenheid van dat jubileum een Muuractie in de Groningse binnenstad. 


Op een drukke zaterdagmiddag werd een zelfgemaakte Muur van de Vredeswinkel naast de Martinitoren over het terras van de Kosterij naar de Herestraat gedragen. Daar verdeelde het bouwwerk korte tijd "Groningen-West" van "Groningen-Oost". Vredesbewegers maakten karikaturen van de Amerikaanse en Russische tegenstanders uit de Koude Oorlog. Als NAVO- of Warschaupact-soldaten paradeerden ze langs hun kant van de Groningse Muur. Leus van de dag: “Ieder heeft z’n steentje bijgedragen!” Ontwapen en begin bij jezelf.


Ludieke actie in augustus 1986 in Groningen, maar met serieuze ondertoon. Niemand kon toen vermoeden dat het symbool van de Koude Oorlog al drie jaar later tegen de grond zou gaan. Mooi voorbeeld van een succesvolle actie, zullen we maar zeggen.

Erik de Graaf

2 opmerkingen:

Rob Alberts zei

Na de val heb ik mij vooral verwonderd over de verkoop van brokstukken uit de muur.

Jammer genoeg zijn er weer nieuwe muren opgetrokken tussen andere landen.

Vriendelijke groet,

Joost zei

Hoi Erik,

leuk dat jij die oude tentoonstelling ophaalt. Er is nu een nieuwe fototentoonstelling op de vierde etage van de UB.
Vandaag naar de lezing van Egon Krenz geluisterd.
Teleurstellend verhaal - geen afstand, geen reflectie, alleen maar een ... een nieuwe muur van halve waarheden rond zijn eigen functioneren. Krenz heeft namelijk nooit een fout gemaakt.

Geen woord wijdde hij aan de binnenlandse democratische oppositie.

Een griezel,

hartelijke groet,

Joost Eskes