dinsdag 27 januari 2015

Van Bellamy naar De Ruyter


Jacob Bellamy overleed in 1786 en werd maar 28 jaar. Vier jaar voor zijn dood publiceerde hij de gedichtenbundel Gezangen myner Jeugd, dat met een vooruitziende blik makkelijk ook zijn poƫtisch testament had kunnen zijn. Een kort niet al te vrolijk leven met een jarenlange heimelijke liefde met zijn verboden Fransje, ook wel Fillis genoemd.

“’k Heb twee bronnen, die de voedsters
van mijn jeugdig leven zijn:
‘k Leef bij Fillis door de Liefde –
op mijn kamer door den wijn.”


Ik moest deze week aan de arme Bellamy denken doordat ondanks zijn korte leven in zijn geboortestad Vlissingen wel een park en een plein naar hem zijn genoemd. Aan het eind van het Bellamyplein staat aan de Schelde het standbeeld van een andere beroemde zoon van Vlissingen. Volgescheten door mijn favoriete vogel, de meeuw. Michiel Adriaanszoon de Ruyter, in zijn blauw geruite kiel. Zeeheld of zeerover, daarover lopen de meningen uiteen. 

Erik de Graaf

3 opmerkingen:

Anoniem zei

"Zeeheld of zeerover, daarover lopen de meningen uiteen."

Over zeerover lopen de meningen niet uiteen. Alle kanten zeggen: ja, hij was een rover. Sterker nog, "ruiten" is het zeventiende eeuwse Nederlandse woord voor roven.

Over zeeheld lopen de meningen wel uiteen. Iemand die de slavenhandel beschermt, is dat een zeeheld? Iemand die koloniale bezetting helpt vestigen en beschermt, is dat een zeeheld? Wie zich opwerpt als strijder voor de belangen van de zeventiende eeuwse 1%, is dat een zeeheld?

Groninganus zei


Bellamy was destijds een nationale beroemdheid, te vergelijken met Jacques Perk honderd jaar later, ook een jonggestorven dichter.


Overigens lees ik aardig wat 17e-eeuws Nederlands, maar ben nog nooit het woord ruiten voor roven tegengekomen. Het was dus niet "het" woord voor roven, zoals anoniem hier beweert.

Erik de Graaf zei

Wel interessant, Groninganus. Mijn etymologische Van Dale noemt het Middelnederlandse "ruyter" een straatrover of plunderaar. Dat geeft ook een andere blik op zijn "blauw geruite kiel". Dat Michiel een boef was staat buiten kijf.