dinsdag 14 maart 2017

Politieke koplopers


Nog vier partijen kunnen de verkiezingen winnen, las ik op de NOS-site. Op de foto zwaaien de koplopers ons lachend toe. Pechtold, Buma, Wilders en Rutte. Rutte? Rutte winnaar? Volgens de peiling van gisteren (dus met een slag om de arm) zakt de VVD morgen van 41 naar 26 zetels, dat is zo’n 40% verlies. Zijn kabinet-Rutte II wordt volgens diezelfde peiling afgestraft met een verlies van 42 van de 79 zetels, meer dan een halvering. Zo is nog nooit met een regeringscoalitie afgerekend.

Door de enorme val van de regeringspartijen VVD en PvdA staat er geen enkele andere partij op verlies. De SP en de SGP kunnen niet profiteren, volgens de peiling. De rest wint. Ook dat is nog nooit voorgekomen. Nou ja, nooit? In 1956 wonnen alle partijen. De PvdA, nog in goede doen onder Drees, steeg van 30 naar 50 zetels, de roomse coalitiegenoot KVP van 30 naar 49. De VVD ging van 9 naar 13. Zelfs de communistische CPN kreeg er met 1,4% verlies één zetel bij. Iedereen won zetels, doordat de Tweede Kamer in 1956 uitbreidde van honderd naar honderdvijftig zetels.

Morgen de finish op de politieke Champs-Élysée. Ik zie alle handen al omhoog gaan. Politici zijn goed in het bejubelen van verkiezingsuitslagen. Als er geen nieuwe zetels te vieren vallen juichen ze dat het verlies minder groot is dan gevreesd. Zelfs de PvdA kan vieren dat ze groter is dan in de ongunstigste peiling.

Erik de Graaf

Geen opmerkingen: