dinsdag 11 augustus 2009

Meer te bieden

Luuk van Middelaar schreef in de NRC van gisteren over het lichaam in dienst van de politiek. Aanleiding waren de nieuwe pin ups van de Russische premier Poetin (zie ook: Rusland - veraf en dichtbij). In Berlijn doet men er nog een schepje bovenop.

Eind september zijn er parlementsverkiezingen in Duitsland. De campagnes komen op gang. In Duitsland wordt het parlement niet alleen volgens landelijke kieslijst samengesteld, maar kan ook per kiesdistrict een directe zetel worden gewonnen. Zo ook in het Berlijnse kiesdistrict Friedrichshain-Kreuzberg, dat traditioneel goed is voor een groene overwinning en dus voor een directe bondsdagzetel. De lokale CDU weigert dat dit jaar te accepteren en gooit alles in de strijd onder de leus “Wir haben mehr zu bieten”.

Afgelopen weekend heeft de CDU er 750 affiches geplakt waarop de kwaliteiten van de landelijke lijsttrekker Angela Merkel en de lokale nummer 1 breed worden uitgemeten. Zonder overleg met Merkel heeft Lengsfeld een zwaarbediscussieerde foto van de Kanzlerin met decolleté in de opera van Oslo gebruikt. Op de foto ernaast gaat Lengsfeld zelf de concurrentie met haar partijchef aan. De honderden reacties op Vera Lengsfelds weblog doen vermoeden dat de enigzins schriele Grüne tegenkandidaat Christian Ströbele niets te vrezen heeft. Hij houdt het dan ook maar als vanouds bij zijn eigen inhoud: "ontwapen de financiële markten!"

Erik de Graaf

Geen opmerkingen: