dinsdag 4 augustus 2009

Schalke 04 en Mohammed

Het clublied van de Duitse voetbalclub Schalke '04 stamt uit 1924. In 1959, een halve eeuw geleden, werd het derde couplet aangepast, dat sinds 1963 voor elke thuiswedstrijd uit tienduizenden kelen klinkt:

"Mohammed war ein Prophet
der vom Fußballspielen nichts versteht.
Doch aus all der schönen Farbenpracht
hat er sich das Blau und Weiße ausgedacht."


Bijzonder natuurlijk, zo’n couplet in een voetballied. In 1963 werkten de eerste Turken in de kolenmijnen rond Gelsenkirchen. Keihard werk, dat in het weekend op de tribunes bij Schalke '04 even werd vergeten. Was het alleen een grap? Of was het een vorm van verbroedering tussen christelijke en islamitische mijnwerkers? Ik weet het niet. In ieder geval rolde het couplet al 46 jaar probleemloos van de tribunes zonder enig commentaar of protest.

Tegenwoordig liggen de verhoudingen tussen moslims en niet-moslims anders. 11 september, Irak en Afghanistan hebben de verhoudingen lelijk aangescherpt. Na een artikel in Bild Zeitung, zo begreep ik, ontving Schalke 120 boze e-mails. Of ze Mohammed onmiddellijk uit het clublied wilden schrappen. Andere moslims begrijpen de ophef niet. Dat Mohammed geen verstand van voetbal had valt hem toch niet aan te rekenen. In zijn tijd werd er nog helemaal geen voetbal gespeeld.

Erik de Graaf

Geen opmerkingen: