maandag 3 augustus 2009

Donald Duck in de Tweede Wereldoorlog

Bij de mobilisatie in de Verenigde Staten tijdens de Tweede Wereldoorlog werd vrijwel niemand overgeslagen. Ook Disneyfiguren als Donald Duck, Mickey Mouse en zelfs Bambi moesten eraan geloven. In 1943 won Disney met The Fuehrers Face een Oscar voor de beste korte animatiefilm.

In The Fuehrers Face (zie youtube) gaat het om een bijna acht minuten durende, boze droom van Donald Duck. “Heil Hitler”, roept hij aan het begin van de tekenfilm en brengt de Hitlergroet. Hij marcheert door een land waar de bomen en de wolken de vorm van hakenkruizen hebben en waar zelfs de haan op de kerktoren met “Heil Hitler” groet. Onder dwang moet hij steeds harder werken in een munitiefabriek, tot hij er gek van wordt en badend van het zweet in zijn Amerikaanse stars-and-stripes-pyama wakker schrikt. Hij omhelst het Vrijheidsbeeldje op de vensterbank en gooit Hitler een tomaat in het gezicht.

Disney en andere filmmakers produceerden in de Tweede Wereldoorlog volop in dienst van het Amerikaanse propaganda-apparaat. Donald Duck neemt in Donald gets drafted dienst in het Amerikaanse leger en roept de Amerikaanse burgers in The spirit of ’43 op om hun belasting op tijd te betalen, want “belastingen laten de democratie marcheren”.

Na de oorlog werden deze films zo ver mogelijk opgeborgen. Disney wilde de nieuw te veroveren Europese markt niet met ouwe koeien confronteren. In 1984 werd Donald als dank voor zijn verdiensten in de Tweede Wereldoorlog tot onderofficier in het Amerikaanse leger bevorderd en eindelijk ook eervol ontslagen.

Erik de Graaf

PS: meer over Donalds verzet tegen Hitler op Eines Tages.

Geen opmerkingen: