maandag 24 augustus 2009

Union Berlin schrapt besmette Stasi-subsidie

Union Berlin gaat na drie wedstrijden fier op kop in de Zweite Bundesliga. De promovendus uit de derde divisie won driemaal soeverein: 9 punten, vijf doelpunten voor, nul tegen.

Vandaag meldt de club op haar website dat het bestuur heeft besloten de samenwerking met hoofdsponsor International Sport Promotion (ISP) te beëindigen. Als reden wordt genoemd dat het bedrijf in de onderhandelingen met de club niet eerlijk is geweest. Gisteren maakte Spiegel Online bekend dat de chef van ISP in DDR-tijden een hoge Stasi-chef was.

En dat kan Union Berlin zich onmogelijk permitteren. De in 1906 in Oost-Berlijn opgerichte arbeidersclub was weliswaar geen verzetsclub in de DDR, maar had wel opvallend veel regimekritische leden en fans. Dat kwam vooral doordat Union de grote Oost-Berlijnse rivaal van de gehate Stasi-club Dynamo Berlin was, die jarenlang door interventies van minister Erich Mielke van Staatsveiligheid landskampioen werd.

Union is een volksclub gebleven. Toen de club tien jaar geleden bijna bankroet was werd hij door zijn fans gered. Nina Hagen droeg haar steentje bij door bij thuiswedstrijden het clublied Eisern Union te zingen:

Wir aus dem Osten geh`n immer nach vorn
Schulter an Schulter für Eisern Union
Hart sind die Zeiten und hart ist das Team
Darum siegen wir mit Eisern Union

En:
Wer lässt sich nicht vom Westen kaufen?
Eisern Union, Eisern Union

Daarbij past geen Stasi-sponsorgeld. Het scheelt de club tot 2014 zo’n 10 miljoen euro.

Erik de Graaf

1 opmerking:

Gelkinghe zei

Ach, ik denk dat er heel snel een nieuwe sponsor is. Of niet?