zaterdag 10 juli 2010

Erich Mühsam vermoord!


In de nacht van 9 op 10 juli 1934 werd Erich Mühsam, anarchist, publicist en schrijver, op 56-jarige leeftijd vermoord in het concentratiekamp Oranienburg. Bijna anderhalf jaar eerder, op 28 februari 1933, was hij gearresteerd na de Rijksdagbrand. De laatste 17 maanden van zijn leven bracht Mühsam door in twee Berlijnse gevangenissen en in de concentratiekampen Sonnenburg, Brandenburg en Oranienburg.

Al vele jaren waarschuwde Mühsam voor het bruine, fascistische gevaar. Vier weken na Hitlers machtsgreep zagen de nazi’s hun kans schoon om hem te grazen te nemen. De SA zorgde voor de arrestatie. Maar Mühsam liet zich geen lesje leren en bleef ondanks martelingen zichzelf en zijn eigen gedichten trouw. Sich fügen heiβt lügen! Kortom: hou je haaks, blijf bij je principes. Je voegen betekent liegen.

Op 10 juli 1934 werd Erich Mühsam door de SS vermoord. Zonder iets van de nazi’s te hebben bijgeleerd. George Grosz, tijdgenoot van Mühsam en expressionistisch schilder en graficus, wist Mühsams onverzettelijkheid in 1935 fraai uit te tekenen. “We zullen het u bijbrengen”, schreef Grosz onder de tekening.

Erik de Graaf

Geen opmerkingen: