dinsdag 6 juli 2010

Kolencentrales stinken!


In het hoge noorden van Nederland, in de Eemshaven, verrijzen tegen alle goede klimaatvoornemens in twee nieuwe kolencentrales van NUON en RWE. De bedrijvigheid steekt op een mooie zomerse dag fraai af tegen de frisse blauwe hemel, maar het is de vraag of de Groningse hemel zo fris blijft als de centrales hun CO2, fijnstof en zware metalen de lucht in laten gaan.

Dat de kolencentrales in aanbouw zijn wil overigens niet zeggen dat ze na voltooiing ook in gebruik worden genomen. NUON en RWE zijn aan de bouw begonnen, terwijl er nog enkele bezwaarprocedures lopen. Het is goed om daaruit moed te putten, dacht de Vereniging Zuivere Energie en organiseerde vorige week een informatieavond in het dorpshuis van Roodeschool (zie aankondiging en verslag). Ruim honderd mensen uit de directe omgeving kwamen erop af.

Kolencentrales zijn niet meer van deze tijd, was de boodschap op de avond in Roodeschool. Ten tijde van een klimaatcrisis is het onaanvaardbaar gigantische hoeveelheden CO2 te produceren om ze vervolgens elders in Nederland tegen hoge kosten ondergronds op te slaan. Bovendien is nog niet bewezen dat die “oplossing” veilig is. Wel zal ondergrondse opslag veel energie opslurpen. Voor de ondergrondse opslag van de CO2 van drie kolencentrales zou je eigenlijk een derde moeten bouwen. Van de zotte, lijkt me. Daarnaast krijg je te maken met transport van steenkolen door de beschermde Waddenzee, de opslag van steenkolen aan het Wad en aan het begin van de keten de mens- en milieuonvriendelijke winning van steenkolen all over the world. STROOM STINKT, was onlangs in Netwerk te zien.

Greenpeace bekritiseerde de bouw van de kolencentrales en riep op tot protest in Roodeschool. Johann Smid van het Oost-Friese burgerinitiatief Saubere Energie Ost-Friesland, bij Delfzijl aan de andere kant van de Eems, vertelde hoe grote verontwaardiging en hevig verzet in Duitsland de bouw van een aantal kolencentrales heeft verhinderd. Het heeft dus zin. Een bijdrage van GGD-arts Wim Niessen over de gezondheidsrisico’s viel wat uit de toom. Hij gaf een wetenschappelijke uiteenzetting tegen de achtergrond van (oprekbare) overschrijdingsnormen, zonder daarbij de cumulatie van zware metalen in de directe omgeving in zijn verhaal te betrekken. Op de bezorgde omwonenden maakte Niessens uitzetting een bagatelliserende indruk.

Hopelijk helpt het late offensief van de Vereniging Zuivere Energie. Ik heb me in ieder geval als lid aangemeld om de handen uit de mouwen te steken.

Erik de Graaf

1 opmerking:

Danny zei

Hopelijk plaatsen de inwoners zelf zonnepanelen op hun dak en/of worden lid v/e windmolenvereniging, dan hebben we deze centrales niet eens nodig :-)