maandag 14 januari 2008

Van Lauwerzee tot Dollard tou

Drieduizend Groningers hebben zich aangemeld om zich vanavond op de Grote Markt in Stad in het Guiness Book of Records te zingen. Uit volle borst zal om half acht het Grunnens Laid opklinken. "Van Lauwerzee tot Dollard tou". RTV-Noord zal de recordpoging rechtstreeks uitzenden.

Radio Noord meldde vanochtend dat 91% van de Groningers op de hoogte is van het bestaan van een Gronings volkslied. Dat was gebleken uit een peiling van het onderzoeksbureau AHA! Ruim 70% van de Groningers kon het lied volgens AHA! ook daadwerkelijk zingen, al ging het soms maar om een paar regels. Opvallend was dat ook jongeren veel waarde aan het Groningse volkslied hechten. "Ain pronkjewail in golden raand is Stad en Ommelaand".

In april woon ik 23 jaar in Groningen. Eerst zes jaar in Stad, daarna al 17 in Ommelaand. In die tijd ben ik verknocht geraakt aan Groningen met zijn rust en ruimte, zijn prachtige vergezichten en luchten, zijn oeroude cultuurhistorische landschappen, zijn wierden, zijn dijken en natuurlijk het wad.

Taal, tijd en ruimte zijn volgens de naar Amsterdam "geƫmigreerde" oer-Groninger Aafke Steenhuis bindende factoren. Ik voel die band heel sterk na een kleine kwart eeuw Groningse klei. De band van de taal voel ik helaas alleen passief. Ik versta het goed, hoef niet meer vertwijfeld te kijken als ik aangesproken wordt in "de aardse, compacte plattelandstaal", waarin je "zo treffend de verstrengeling van leven en dood, heden en verleden, schepping en vernietiging, verlangen en gemis kunt uitdrukken" (ook van Aafke Steenhuis). Ik ben weleens jaloers te merken hoe goede vrienden wonen in hun Groningse taal. Dat is het laatste stukje waardoor ik geen hele echte Groninger zal worden.

Erik de Graaf

Voor de liefhebber het Grunnens Laid in een uitvoering van Eddy Koekkoek.

1 opmerking:

Harry Perton zei

Ik maak hier niet uit op dat je mee gaat zingen...
Gelkinghe