zaterdag 8 maart 2008

Geen kerncentrale in de Eemshaven

Van tijd tot tijd steekt de discussie over een kerncentrale in de Eemshaven de kop weer op. Vanochtend was het weer voorpaginanieuws voor het Dagblad van het Noorden. Voorzitter Rinnooy Kan van de Sociaal Economische Raad (SER) betoogde tijdens een werkbezoek aan Groningen dat kernenergie bespreekbaar moet zijn.

Gelukkig volgde onmiddellijk een negatieve reactie van Max van den Berg, de Commissaris van de Koningin in Groningen. Zolang het afvalprobleem van de kernenergie niet is opgelost komt er geen kerncentrale in de Eemshaven. Helemaal niet in de provincie Groningen zelfs. De Provinciale Staten van Groningen spraken zich regelmatig uit tegen de bouw van kerncentrales, zolang er geen verantwoorde oplossingen zijn voor het afvalprobleem en de overige risico’s. Dat is verstandig. Toch zullen we er voortdurend attent op moeten blijven. De kernenergielobby blijft actief.

Kernenergie is niet de oplossing voor het klimaatprobleem, ook al beweren sommigen dat in hun winstbejag. Kerncentrales mogen dan weinig CO2 uitstoten, het afval- en het veiligheidsprobleem maakt dat kernenergie absoluut géén alternatief is. Liever alle zeilen bijzetten om duurzame energie te ontwikkelen. Daarnaast veel meer aandacht voor energiebesparing. Dat kan nog veel meer.

Erik de Graaf

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Helemaal mee eens.

Er komt wat ons betreft ook geen kerncentrale in Flevoland (ook 1 van de opties).

Brian4all zei

En inmiddels, 6 maanden later, laait dezelfde discussie opnieuw op. Nu in volle vaart vanuit Den Haag. Figuren als Wiegel (VVD) en Van Geel (CDA) komen opnieuw met deze, op zich lang gekoesterde, rechtse droom op de proppen.

Maar juist nu? En waar blijft het bekende linkse tegengeluid? Daarover gaan deze twee verse artikelen:

Geen taboe op kernenergie?
"In het kielzog van de hetze op links en de milieubeweging ziet het CDA een opening om de bouw van nieuwe kerncentrales weer op de agenda te zetten. Volgens Agnes Kant is dit voor de SP ‘bespreekbaar’. Maar haar argumenten snijden geen hout."

CDA zegt ja tegen kernenergie, SP geen keihard nee
"... Toen op Economische Zaken in 1985 toch nieuwe kerncentrales gepland werden, gebeurde dat in het diepste geheim. Dát - en niet de inbraak door Duyvendak om deze ondemocratische gang van zaken naar buiten te brengen - was het echte schandaal."