donderdag 11 maart 2010
Vorwärts Berlin verloor van de Stasi
In maart 1970 verloor de Oost-Duitse landskampioen Vorwärts Berlin in de kwartfinale van de Europa Cup van de latere Europa Cupwinnaar Feyenoord (lees het verslag van de eerste wedstrijd). Een jaar na die sportieve nederlaag verloor het een politieke strijd met de geheime dienst, de Stasi. Vorwärts moest weg uit Oost-Berlijn.
Het begrip voorwaarts was in de DDR, net in andere communistische landen, nauw verbonden met het leger. Tot 1952 was het echter lastig om in de DDR openlijk een legerclub op te richten. Door de demilitarisering van Duitsland na de Tweede Wereldoorlog bestonden er officieel geen legers in Oost- en West-Duitsland. Wel bestonden in beide Duitslanden bewapende politie-eenheden als opstapje naar een echt leger. Zo was de SV Volkspolizei Vorwärts Leipzig vanaf 1951 een opstapje naar een echte legerclub Vorwärts. In de discussies over de herbewapening van Duitsland konden de Oost-Duitsers opener worden over de echte, militaire aard van de club. Vanaf november 1952 ging de club SV Vorwärts der KVP Leipzig heten (KVP stond voor “kasernierte Volkspolizei”), in 1953 mocht de club als Vorwärts KVP Berlin naar de Oost-Duitse hoofdstad verhuizen. Pas na de volledige herbewapening van Duitsland in 1955 (de BRD sloot zich aan bij de NAVO, de DDR bij het Warschau Pact) mocht de club voluit ASK Vorwärts Berlin heten. ASK stond voor Armee (= leger) Sportklub). Na 1965 werd het FC Vorwärts Berlin.
Vorwärts speelde in het Friedrich Ludwig Jahn Stadion in de Oost-Berlijnse wijk Prenzlauer Berg. Zesmaal werd de club voetbalkampioen van de DDR, tweemaal werd de nationale beker gewonnen. Internationaal waren de kwartfinales in de Europa Cup I tegen Feyenoord in 1970 en in de Europa Cup II tegen PSV in 1971 de hoogtepunten.
Na 1971 was het overigens gedaan met de club. Opnieuw werd Vorwärts van hogerhand verhuisd, nu naar Frankfurt aan de Oder in het uiterste oosten bij de Poolse grens. De redenen voor de verhuizing (of was het misschien meer een verbanning?) zijn tot op de dag van vandaag onduidelijk. Vorwärts Berlin was gezien de toeschouwersaantallen geen populaire club, wat ongetwijfeld ook met het militaire karakter te maken had. Sportief was Vorwärts daarentegen de nummer 1 in Oost-Berlijn. Concurrent Dynamo Berlin, de club van de geheime dienst Stasi, stond jarenlang op het tweede plan. Tot ergernis van staatsveiligheidsminister Erich Mielke. In 1971 besloot het Ministerie van Defensie met enige tegenzin om Vorwärts Berlin in Vorwärts Franfurt (Oder) te veranderen. De Stasi was blijkbaar machtiger dan het Oost-Duitse volksleger. Stasi-chef Erich Mielke wilde zijn eigen Stasi-club Dynamo Berlin tot nummer 1 van de hoofdstad maken. Daarvoor moest alles wijken, ook Vorwärts Berlin.
Erik de Graaf
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten