maandag 21 juni 2010

Discussie over KLIMAATKILLERS

De Vereniging Zuivere Energie organiseert volgende week woensdag 30 juni een thema-avond over kolencentrales. Aanvang om 20 uur. Plaats van samenkomst is het Dorpshuis aan de Hooilandseweg in Roodeschool (drie minuten lopen vanaf het station).


Roodeschool ligt op een steenworp afstand van de Eemshaven, waar de komende jaren twee kolencentrales zullen verrijzen. Een van NUON en een van RWE. Het is een goed idee van de Vereniging Zuivere Energie om de discussie over de geplande kolencentrales in Noord-Nederland nieuw leven in te blazen. Met uitzondering van de genoemde vereniging, die zich zeer verdienstelijk maakte rond de discussie over de bouw van een kolencentrale in Dörpen, bij Oost-Groningen over de grens, is er weinig georganiseerd verzet tegen de klimaatkillers.

Aan de andere kant van de grens is dat heel anders. In het Oost-Friese Emden, vanaf Delfzijl zichtbaar aan de andere kant van de Eems, demonstreerden 6000 mensen tegen de komst van een Deense kolencentrale, waarop de investeerder zich terugtrok. In het genoemde Dörpen wist de bevolking de bouw van een kolencentrale te verijdelen onder aanvoering van de Bürgerinitiative Saubere Luft (een zusterorganisatie van de Werkgroep Zuivere Energie).


Opvallend was dat de protesten aan de Duitse kant van de grens ondersteund werden door gemeenteraden. In de raad van Eemsmond stemde drie jaar geleden alleen de fractie van GroenLinks tegen de bouw van de kolencentrales in de Eemshaven. Ik was als jarenlange eenmensfractie en daarna als tweemensfractie behoorlijk gewend om in het zand (of liever: in de klei) te bijten, maar die stemming (waarvoor ik de helft van de afscheidsmusical van mijn zoon op de basisschool had opgegeven) voelde ik als de bitterste nederlaag.

Gelukkig vertelt de Vereniging Zuivere Energie volgende week in Roodeschool nog eens uitgebreid wat RWE, NUON en de landelijke, provinciale en lokale overheid liever niet vertellen over de kolencentrales in de Eemshaven. Hopelijk niet voor dovemansoren… KOMT ALLEN!

Erik de Graaf

1 opmerking:

PeKa zei

Klimaatkillers?????????????????

Het moet niet veel gekker worden!!