woensdag 30 juni 2010

Spannende verkiezing van Duitse president


Vandaag geen voetbal op de televisie, maar op twee Duitse netten is het momenteel spannender dan bij de voetbalwedstrijden van de laatste weken. In de Berlijnse Rijksdag wordt vandaag de nieuwe bondspresident gekozen door ruim 1200 kiesvrouwen en –mannen (verder: kiesmensen) uit het Duitse parlement en uit de parlementen van de Duitse deelstaten.

Altijd was de verkiezing van bondspresidenten een politiek kunstje. De regeringscoalitie kwam met een kandidaat, die het opnam tegen kansloze opponenten van de oppositie. Nog nooit kwam het voor dat de kandidaat van de oppositie de nieuwe president werd. Op dit moment bestaat daar nog een kleine kans op.

Op grond van de politieke verhoudingen zou regeringskandidaat Christian Wulff (CDU) fluitend bondspresident moeten worden, maar tientallen CDU'ers hebben in de eerste twee stemrondes niet op Wulff gestemd. Hun stem ging naar Joachim Gauck, de door de Grünen en de SPD voorgestelde tegenkandidaat, die in de afgelopen weken een meerderheid van de Duitse bevolking voor zich ingenomen heeft. Als Oost-Duitse dominee, DDR-dissident en na 1991 directeur van de Stasi-archieven heeft Gauck zich ontwikkeld tot de “kandidaat van de democratie”.

Twee kiesronden waren er eerder vandaag. Tweemaal kreeg Wulff de meeste stemmen, maar onvoldoende voor de absolute meerderheid. In de derde ronde, die vanavond plaatsvindt, is een absolute meerderheid niet meer nodig. De grote vraag is nu of de kiesmensen van Die Linke (via wat omwegen de opvolgerpartij van de gevreesde Oost-Duitse communistische partij SED) de moed op kunnen brengen tegen de rechtse CDU-kandidaat Wulff te stemmen en vóór DDR-dissident en Stasi-bestrijder Gauck.

Het zou voor Die Linke een goede gelegenheid zijn om te tonen dat ze niet langer een nabrander van het DDR-communisme is en een kritische blik heeft op de geschiedenis van haar voorloper. Aan de andere kant zijn niet weinig oude DDR-kaders (vaak nu nog lid van Die Linke) in de jaren negentig juist door Joachim Gauck ontmaskerd als Stasi-spion.

Het blijft vanavond waarschijnlijk nog een poosje spannend in Berlijn. Ik ben benieuwd.

Erik de Graaf

Geen opmerkingen: