Jacques Rogge, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, vindt dat het westen wat terughoudender in zijn kritiek op China moet zijn. Het westen past geen grote mond, zei hij in een interview in de Financial Times. Nog maar veertig jaar geleden hadden West-Europese landen nog kolonieën, waar ook misstanden waren. Meneer Rogge toont historisch besef.
Meneer Rogge vergeet dat er in die westerse landen toch heel wat veranderd is sinds veertig jaar. OK, het is nog steeds moeilijk delen van het verleden onder ogen te zien, maar in het hier en nu zijn er behoorlijke verbeteringen. In China niet. De gruwelen van de Culturele Revolutie in de jaren zestig en zeventig kostten tien- of zelfs honderdduizenden Chinezen het leven. Op 4 juni 1989 drukte China de opstand op het Plein van de Hemelse Vrede met veel geweld de kop in. Met honderden of zelfs duizenden doden, niemand weet het precies, tot gevolg.
Uit rapporten van mensenrechtenorganisaties blijkt niet dat er door de Olympische Spelen verbetering in de mensenrechtensituatie is. Integendeel, het wordt er niet prettiger op. Ik begrijp dat Rogge zijn olympische belangen heeft, maar door zijn opmerkingen in de Financial Times vermengd hij sport en politiek op een wijze die hij van zijn tegenstanders niet wil horen. Zijn pleidooi voor een "rustige en respectvolle aanpak" zal weinig opleveren.
Volgend jaar is de opstand op het Plein van de Hemelse Vrede twintig jaar geleden. Net als het eind van de communistische landen in Oost-Europa en de val van de Berlijnse Muur. In dat proces in Oost-Europa heeft "Beijing" een belangrijke rol gespeeld. Demonstranten in Oost-Berlijn, Leipzig, Warschau en Praag waren als de dood dat hun regimes het Chinese voorbeeld zou volgen door met opstanden met veel geweld in te slaan. Op sommige plaatsen heeft het maar een haar gescheeld. Die angst van toen is er ongetwijfeld de oorzaak van dat premiers van landen als Tsjechië en Polen nu veel sneller hebben gezegd dat ze de openingsceremonie in augustus aan zich voorbij zullen laten gaan. Ze beseffen beter dan meneer Rogge waar het om gaat.
Erik de Graaf
Geen opmerkingen:
Een reactie posten