Bij regionale verkiezingen in de Duitse deelstaat Sachsen heeft de rechtsextreme NPD flink gewonnen. Het lijkt erop dat de nazi’s in alle Kreisen boven de 5% van de stemmen hebben gehaald (in 2004 slechts 0,9%), zodat ze zitting kunnen nemen in alle regionale parlementen in Sachsen. Dat is een fikse tegenvaller voor de democratische partijen in Sachsen. Sachsen volgt met deze treurige trend andere deelstaten in het oosten van Duitsland.
Het is niet voor het eerst sinds 1945 dat rechtsextreme partijen in opkomst zijn. Ook zo’n vijftig jaar geleden deden zich in West-Duitsland allerlei incidenten voor, die met de Tweede Wereldoorlog nog vers in het geheugen, in het buitenland hoog werden opgenomen. Begin 1956 schatte Trouw het aantal “neo-nazistische verenigingen, soldatenbonden, Stahlhelmafdelingen, SS-gezelschappen, broederschappen en verdachte bierkelderclubs” op duizend. Toen de Deutsche Reichspartei (DRP) in 1959 in enkele West-Duitse deelstaatparlementen werd verkozen constateerde het Parool dat verscheidene dingen, zoals de aanwezigheid van Amerikaanse militairen, de ontevredenen op één hoop kon drijven in een "partij van kankeraars".
Ook tussen 1966 en 1968 lukte het de NPD in de parlementen van Hessen, Rijnland-Palts en Saarland te worden verkozen. Bij de landelijke Bondsdagverkiezingen bleven de nazi’s op 4,3% steken. Veel teveel voor hun perverse ideeën, maar onvoldoende om ook zetels in te mogen nemen. In de Nederlandse pers werd indertijd uitgebreid op deze electorale ontwikkeling ingegaan. Er heerste grote verontrusting en er werden vele herinneringen aan ’40-’45 wakker geschud.
Tegenwoordig zijn de NPD-verkiezingsoverwinningen over het algemeen verstopt in korte berichten op achterste pagina’s van de krant. De oorsprong van de NPD-successen worden niet alleen meer in het Derde Rijk gezocht, maar ook in de sociaal-maatschappelijke achtergronden van het oosten van Duitsland. Verontrustend blijft het echter wel.
Erik de Graaf
PS: in september 2006 schreef ik Bruin in Mecklenburg (even scrollen naar 18)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten