Om 17.17 uur werden de poorten van het Stasi-hoofdkwartier in de Oost-Berlijnse Normannenstraβe van binnenuit geopend. Het was 15 januari 1990, ruim twee maanden na de val van de Berlijnse Muur.
Honderden demonstranten hadden zich ’s middags voor het terrein (met 40 gebouwen!) verzameld. De oppositiebeweging Neues Forum had opgeroepen de toegangspoorten symbolisch dicht te metselen. Tot verrassing van de demonstranten keken niet gladgeschoren militairen over de hoofdpoort naar buiten, maar baardige mannen, die ze eerder bij de oppositie verwachtten. Wat niemand wist was dat sinds diezelfde ochtend vertegenwoordigers van burgerbewegingen uit de provincie met de Stasi onderhandelden over de opheffing van de geheime dienst.
In feite was het gebouw dus al bezet toen de demonstranten om 17.17 uur het terrein van de beruchte Stasi binnendrongen. De chaos compleet. Sommige demonstranten bestormden de kantine, waar de geheime agenten goed werden verzorgd met producten, die in de rest van de DDR niet of nauwelijks verkrijgbaar waren. Anderen gingen op souveniersjacht en maakten Stasi-petten en andere ongein buit. Weer anderen richten zich op de inhoud en poogden het Stasi-systeem in beeld te brengen en te ontmantelen. Ondertussen ging in enkele van de veertig gebouwen de vernietiging van de dossiers gewoon door.
Ondanks de chaos was de bezetting van het het Oost-Berlijnse Stasi-gebouw een beslissend moment in de Oost-Duitse revolutie van 1989/1990. De bezetters betraden het “heilige der heiligen” van de voorheen almachtige geheime dienst. Haar almacht was voorgoed gebroken.
Erik de Graaf
Geen opmerkingen:
Een reactie posten