Na het mislukte burgemeestersreferendum in Utrecht bleek de Slag om de Lichtstad gisteren ook niet meer dan een slag in de lucht. Nog geen kwart van de Eindhovenaren nam de moeite naar het stemhokje te gaan, waardoor niet aan de 30%-eis werd voldaan. De strijd mét de Domstad, waar in oktober slechts 9% meedeed, werd gewonnen (1-0). De sfeer van de campagne leek me, gezien vanuit het hoge noorden gezien, in Eindhoven een stuk beter dan in Utrecht (2-0). Maar daarmee zijn de winstpunten wel genoemd. Ik verbaas me over de tevredenheid, ook op de Planeet GroenLinks bij René Kerkwijk, over de afloop.
Het burgemeestersreferendum is voltooid verleden tijd. Thom de Graaf, de referendumgoeroe van weleer, stelde vorige week al dat het experiment mislukt was. Minister Ter Horst concludeerde gisteren dat er maar een eind aan de referenda moet komen. Bij Pauw & Witteman zei ze gisteravond dat een van de problemen is dat de kandidaten geen politiek programma kunnen (of zelfs mogen) presenteren. Na schade en schande is men daar nu blijkbaar eindelijk achtergekomen.
Als fractievoorzitter van GroenLinks in Eemsmond heb ik tweemaal een burgemeestersprocedure van nabij meegemaakt. De eerste keer was in 2001, net in de periode dat het wetsvoorstel over de burgemeestersbenoeming in de Eerste Kamer werd behandeld. Leo Platvoet, toen nog senator, legde het GroenLinkse standpunt aan de gemeenteraadsfracties voor. GroenLinks was (en is hopelijk nog steeds!) voor een door de raad gekozen burgemeester. Dat was in het verkiezingsprogramma vastgelegd. De fractie in de Eerste Kamer keerde zich tegen het burgemeestersreferendum: "een verkiezingscampagne tussen twee personen veronderstelt dat er ook iets te kiezen valt, dat de burgemeester in een positie is om gemeentelijk beleid te maken. En dat is niet zo, en dat moet ook zo blijven. De macht hoort te liggen bij de gekozen volksvertegenwoordiging".
Blijkbaar wordt nu ook door De Graaf (Thom dus) en Ter Horst ingezien dat dat een levensgroot obstakel is voor het welslagen van het burgemeestersreferendum. Het is goed dat er een eind aan de "fopspeen" komt. Ook om redenen die ik eerder deze maand in mijn blog noemde. De relatieve tevredenheid over Eindhoven is waarschijnlijk een laatste stuiptrekking.
Erik de Graaf
Geen opmerkingen:
Een reactie posten